Γερμανικές φωνές για επιστροφή στη δραχμή

Μετά την αποκάλυψη για τη μυστική συνάντηση στο Λουξεμβούργο, το Ifo τονίζει ότι η επιστροφή στη δραχμή είναι η λιγότερο επώδυνη επιλογή, ενώ Commerzbank και Deutsche Bank προειδοποιούν για ντόμινο καταστροφικών συνεπειών.

Γερμανικές φωνές για επιστροφή στη δραχμή
Η Ελλάδα και η... μυστική συνάντηση στο Λουξεμβούργο βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του γερμανικού Τύπου με μπαράζ άρθρων και απόψεων υπέρ ή κατά της επιστροφής στη δραχμή και της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους

Δημοσίευμα της "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung" περιλαμβάνει δηλώσεις του κ. Hans-Werner Sinn, επικεφαλής του γερμανικού think tank, Ifo, σύμφωνα με τις οποίες θα είναι καλύτερα για την Ελλάδα εάν βρεθεί εκτός ευρωζώνης. Η έξοδος της χώρας από τη ζώνη του ευρώ είναι η λιγότερο επώδυνη επιλογή, φέρεται να δηλώνει ο κ. Sinn, τονίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει το όπλο της υποτίμησης ώστε να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της. Τόνισε μάλιστα, ότι η επιδίωξη της λιτότητας με μόνο στόχο την παραμονή στην ευρωζώνη, καταδικάζει τους πολίτες της χώρας σε μία βίαιη εσωτερική υποτίμηση. "Η χώρα θα βρεθεί αλλιώς στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου" δήλωσε στην εφημερίδα.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο Frank Schaeffler, βουλευτής των Ελεύθερων Δημοκρατών που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό της Angela Merkel τόνισε πως η Γερμανία θα πρέπει να στηρίξει την Αθήνα εάν επιλέξει να φύγει από την ευρωζώνη.

"Δεν υποστηρίζω αυτή την θέση... τάσσομαι αντιθέτως υπέρ της αντίστροφης κατεύθυνσης" έσπευσε να απαντήσει ο Rainer Bruederle, υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας σε δηλώσεις του προς το πρακτορείο Reuters και συμπλήρωσε: "Στόχος μας πρέπει να είναι η ενίσχυση της Ευρώπης". 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Michael Meister, βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών της Angela Merkel και αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU. Μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο, ο κ. Meister δήλωσε πως θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μείωση του επιτοκίου στο ελληνικό πακέτο στήριξης, εάν συνοδευθεί από μείωση του ρίσκου, που συνεπάγεται νέες μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα. Ο ίδιος αποσαφήνισε ότι τάσσεται εναντίον οποιασδήποτε πρότασης για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη

Παρόμοια θέση εκφράζουν και Γερμανοί οικονομικοί αναλυτές στην εφημερίδα "Die Welt". Ο κ. Joerg Kraemer, επικεφαλής ανάλυσης της Commerzbank, χαρακτηρίζει οικονομική αυτοκτονία την ενδεχόμενη επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή. Ο κ. Thomas Mayer, επικεφαλής ανάλυσης της Deutsche Bank, τονίζει ότι ενδεχόμενη έξοδος της χώρας από το ευρώ θα προκαλέσει κρίση στην πολιτική και νομισματική ένωση της Ευρώπης και θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις για τις τράπεζες σε χώρες της Ε.Ε. Παράλληλα, ο κ. Thomas Straubhaar, επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου HWWI , δηλώνει πως ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ θα οδηγήσει την Ελλάδα σε χρεοκοπία και θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις "όπως συνέβη στην περίπτωση της Lehman".

Παράλληλα, Γερμανοί βουλευτές φέρονται να στηρίζουν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Ο κ. Carsten Schneider, αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμού των αντιπολιτευόμενων σοσιαλδημοκρατών, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό DLF πως τάσσεται υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Τόσο ο κ. Schneider όσο και ο κ. Wolf Klinz, ευρωβουλευτής των ελεύθερων δημοκρατών, ο οποίος ηγείται της επιτροπής για την οικονομική κρίση, επέκριναν τη μυστική συνάντηση των Ευρωπαίων αξιωματούχων στο Λουξεμβούργο, που οδήγησε σε έντονη φημολογία.

Ειδικότερα στους κόλπους των ελεύθερων δημοκρατών, οι οποίοι συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό της κ. Angela Merkel, το θέμα της Ελλάδας έχει γίνει εστία εσωκομματικής τριβής, λίγες ημέρες πριν από την εκλογή νέου προέδρου του κόμματος. Η παράταξη φέρεται να έχει διχαστεί στους συντηρητικούς ευρωσκεπτικιστές, που ζητούν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους προτού υπάρξει νέο πακέτο στήριξης για την Αθήνα, και σε αυτούς που τονίζουν τον κοινωνικό φιλελευθερισμό και οικολογικά θέματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v